چطور بدون دستگاه حرفه ای اسپرسو درست کنیم؟
نحوهٔ درست کردن اسپرسو بدون دستگاه اسپرسوساز
وقتی به اسپرسو نیاز داری اما نمیتونی از آپارتمانت بیرون بری، چکار میکنی؟
در حقیقت با مهارتهای علمیت بدون تجهیزات مناسب نمیتونی از پیش خود اسپرسو عالی (یا هر قهوهٔ خوب دیگر) بسازی. درست مثل تکهتکه شدن نانشیرینی!
اما روشهای شگفتانگیزی هستند که بدون حتی دست زدن به اهرم دستگاه اسپرسو ساز بتونی یک شات اسپرسو درست کنی
برای اسپرسو فوقالعادهات، قهوهٔ مدیوم یا مدیومدارک رو توصیه میکنیم
روش اول: ایروپرس
روش دوم: موکاپات
روش سوم: فرنچپرس
قبل از شروع دمکردن قهوه، توصیه میکنیم چهار تا وسیلهٔ اولیه را داشته باشی
- کتری برق با کنترل حرارت
- آسیاب برقی مخروطی، برای آسیاب همگن
- ترازوی زمان-دار، برای اینکه همهٔ حدس و گمانها را رفع کنی
- دانهٔ قهوهٔ با کیفیت
روش اول: ایروپرس
ما این روش رو توصیه میکنیم
بر خلاف فنجان قهوهٔ معمولی، تمام نکتهٔ اسپرسو دربارهٔ میزان فشاره
با در نظر گرفتن کلمهٔ «فشار» به معنی واقعی آن، ایروپرس گزینهٔ ایدهآل برای نزدیکترین راه درست کردن اسپرسو است. هر چند که بافت آن ممکن است از چیزی که دستگاه اسپرسو ساز ایجاد میکند متفاوت باشد، از نظر طعم و کافئین «اسپرسو» ٔبدست آمده از ایروپرس به طور تأثیرگذاری با دستگاه اسپرسوساز مشابهت دارد.
وسایل ضروری:
- ایروپرس
- دانه قهوهٔ باکیفیت
- قاشق چایخوری یا ترازو
- آسیاب
مرحلهٔ اول
ایروپرس را آماده و تنظیم کن. یه فیلتر داخل درپوش آبگذر بذار – اگر میتونی بیشتر از یدونه فیلتر بذار تا جریان آب را برای فشار به دانه قهوه آهستهتر کنه. فیلتر را به آهستگی آب کشیده و درپوش آبگذر و فیلتر را داخل محفظهٔ فشار بذار. محفظهٔ فشار را روی یک فنجان یا لیوان قرار بده.
مرحلهٔ دوم
دو قاشق غذاخوری قهوه را آنقدر آسیاب کن تا اندازه متل نمک آشپزخونه بشه، بعد این دونه هارو داخل فیلتر بریز. اضافه کردن قهوه بیش از حدی که گفتیم باعث میشه غلظت بیشتر بشه، البته بستگی با ذائقه شما داره
مرحلهٔ سوم
حدود 71 تا 73 میلیلیتر آب رو حدود 93 درجه سانتیگراد حرارت بده. با قهوه هم بزن. بعد روی قسمت فرورونده دستگاه محکم فشار وارد کن. به یاد داشته باش نکته مهم در به دست آوردن اسپرسو فشار است! اسپرسو رو در فنجان کوچک ریخته و میل کن.
روش دوم: موکاپات
موکاپات اطمینانبخش! تیغهٔ همهکارهٔ دمآوری قهوه! این قوری کوچولوی خوشدست اسپرسویی میسازه که روح رو تسکین میده و بهتون انرژی میده. طعمی رو میچشید که مطمئناً راضی کننده است.
وسایل لازم:
- موکاپات
- دانهٔ قهوهٔ باکیفیت
- قاشق چایخوری یا ترازو
مرحلهٔ اول
2 قاشق غذا خوری قهوه (20 تا 22 گرم) رو اندازه بگیر و تا حد ممکن آسیابشون کن
مرحلهٔ دوم
حدود 71 تا 73 میلیلیتر آب رو ته قوری بریز. قهوهٔ آسیابشده رو تو فیلتر تعبیه شدهٔ دستگاه تکان بده تا سطح قهوهٔ آسیاب شده یکدست بشه. موکاپات رو محکم ببند و روی شعله و حرارت متوسط بزار.
مرحلهٔ سوم
ادامهٔ این فرایند خیلی شبیه گوش دادن به کتریه تا سوت بزنه. یکم صبر کن تا قهوه شروع به بیرون آمدن و فوم انداختن رو سطح بالایی قوری کنه – آب داغ فشار لازم برای تولید عصاره قهوه رو بهوجود میاره و همچنین یکم فوم. وقتی قسمت بالای موکاپات پر از قهوه شد در یک فنجان کوچکتر بریز و از اون لذت ببر.
یادت باشه که موکاپات وسیلهٔ هنری خیلی دقیقی نیست و چند بار باید امتحان کنی تا فرایند دقیق رو پیدا کنی.
روش سوم: فرنچپرس
یکی از متداولترین وسیلهٔ موجود در خانهها است که (اگر بهدرستی انجام شود) میتوان اسپرسو از آن به دست آورد، هر چند به عنوان آخرین گزینهٔ پیشنهادی.
فرنچپرس هم چیزی که میخوای رو درست میکنه اما بدون فشار متمرکزی که در دو روش دیگه گفته شد. شات قهوهای که به دست میاد کمی روغنیتره و این روش چند مرحله بیشتر تا دریافت کافئین فاصله داره.
وسایل لازم
- فرنچپرس
- دانهٔ باکیفیت قهوه
- قاشق چایخوری یا ترازو
- کتری
مرحلهٔ 1
حداقل به اندازهٔ دو قاشق چایخوری قهوه آسیاب ریز داشته باش. بیشتر از اونی که فکر کنی برای غلظت خوب، قهوه لازم داری زیرا به اندازه موکاپات یا ایروپرس فومدار نیست.
مرحلهٔ 2
تو کتری 1 فنجان آب کمتر از 93 درجه سانتیگراد حرارت بده. در همین حین، قهوهٔ آسیاب شده رو به فرنچپرس اضافه کن.
مرحلهٔ 3
آب حرارتدیده را روی قهوه بریز تا حباب بزند – رگههای مزهٔ موجود در دانههای خاص آزاد شوند. اجازه بده قهوهٔ آسیابشده 30 ثانیه غوطه بخوره.
مرحلهٔ 4
باقیماندهٔ آب را روی قهوهٔ آسیابشده بریز. درپوش را بزار و بزار قهوه حدود 4 دقیقه اشباع بشه.
مرحلهٔ 5
فیلتر توری به آهستگی و با فشار یکنواخت تا نیمه ظرف ببر. همهٔ مسیری که به داخل فشار دادی دوباره تا بالا بده و بعد با فشار ثابت تا آخر ظرف ببر. قهوه رو تو لیوان دلخواه بریز و لذت ببر.
روش علمی
به عنوان شیمیدان قهوه، میخواهی حرارت آب، نسبت آب به قهوه، اندازهٔ آسیاب یا حتی کوچکترین نکات در مورد نوع فیلتری که استفاده میکنی را بدانی. به زودی روش دمآوری دلخواهت رو پیدا میکنی – هیچ دستگاهی لازم نیست.
وقتی روش غیردستگاهی اسپرسو خودت رو پیدا میکنی، از جرعهجرعه خوردن قهوهای که خودت را مهمان کردی لذت میبری.
اسپرسو: دانش بیشتر برای اینکه در مهمانی بعدی باتجربهتر بهنظر بیای!
همهٔ ما موافقیم که دمآوری قهوه یک فرایند سریع نیست مگر اینکه بخوایم برای چندین فنجان قهوه درست کنیم و این پروسهای است که دقت زیاد و در بعضی مواقع واکنش سریع لازم داره
با درک این موضوع، اروپاییها – به طور خاص ایتالیاییها – دستگاه اسپرسوساز رو اختراع کردن در وسعت عصر صنعتی ماشین بخار در نیمهٔ قرن 1800 – وقتی کافهها به سرعت در حال رشد بودن.
خلاصه وقتی این دستگاه رو اختراع کردن پیبردن فشار زیادی که به آب وارد میشه و قهوهٔ سریع آماده میکنه اسمش اسپرسو است. با 9 ستون فشار به ازای هر اینچ مربع (PSI، حتما این حروف اختصاری را شنیدی) در کل میشه 130.5 PSI (فشار در هر اینچ مربع) به اندازهٔ فنجان خیلی کوچک کافئین که بیشتر ما با اون آشنائیم.
این فشار دلیلی است که با دستگاه اسپرسو ساز شروع میکنیم. به گفتهٔ اندی پیکل، برشتهگر TK «وارد کردن این فشار با دست نسبتاْ سخت است و به همین دلیل بیشتر دستگاههای اسپرسوساز پمپهایی دارند که فشار ایجاد میکنند اما حالا دستگاههای اهرمی دارند که دستی میشود فشار وارد کرد و اهم دیگر نیاز به 9 ستون کامل ندارد».
علاوهبراین، هر چند ما اسپرسو را با قهوههای ایتالیایی با برشتگی تیرهتر همراه میکنیم دیگر مفهومی با نام برشتهگی اسپرسو وجود ندارد. به یاد داشته باشید که اسپرسو یک نوع روش دمآوری قهوه است نه نوعی از خود قهوه.
از نظر تاریخی دانهٔ اسپرسو برشتگی تیرهتری دارد اما این اشتباه است. میتوان اسپرسو را ب هر نوع قهوه یا برشتگی درست کرد و برای دمآوری در مدت زمان درست و فشار مناسب نیاز به آسیاب نرم دارید نه به نرمی پودر اما مطمئنا از نمک باید نرمتر باشد.
مترجم : مژگان کیانژاد
منبع: اطلس کافی
مطالب پر طرفدار
دسته بندی مطالب
-
فرنچ پرس لیدو مدل ARY 15ظرفیت 600
نمره 5.00 از 5
- پودر کاپوچینو لترا - 2000 گرم
- کف ساز شیر inox
- اسکیل تایمر دار 5 کیلویی
- آسیاب قهوه یوکار GS 420 لطفا با واتسپ 09374277892 تماس بگیرید.
- ترکیب سنترو 27,000تومان
- نوشابه انرژی زا ریبرن (96 عددی)
- فیلتر قهوه v60
- دمنوش آویشن مهرگیاه لطفا با واتسپ 09374277892 تماس بگیرید.